Announcement

Collapse
No announcement yet.

ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΤΟς 2020

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΤΟς 2020

    Τροπική καταιγίδα Θήτα - Ρεκόρ τροπικών κυκλώνων στον Ατλαντικό

    Σύνταξη άρθρου: Γ. Παπαβασιλείου

    ΕΑΑ – Πεντέλη, Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020, 18:00


    Η τροπική καταιγίδα Θήτα σχηματίστηκε στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό νότια των Αζορών (Γράφημα 1) την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020 αποτελώντας τον 29o τροπικό κυκλώνα που ονομάζεται απο το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ το 2020. Η ονοματοδοσία 29 τροπικών κυκλώνων στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό απο το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ αποτελεί ρεκόρ από την αρχή των καταγραφών τροπικών κυκλώνων στην περιοχή αυτή, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ (28) το 2005.



    Γράφημα 1. Δορυφορική εικόνα της τροπικής καταιγίδας "Θήτα" πάνω από Βόρειο Ατλαντικό νότια των Αζορών την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020.



    Σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία απο το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ, η τροπική καταιγίδα Θήτα αναμένεται να διατηρήσει την ένταση της κατά τις επόμενες 72 ώρες. Ωστόσο η πορεία της (Γράφημα 2) δείχνει ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για παράκτιες περιοχές μιας και αναμένεται να παραμείνει πάνω απο θαλάσσιες περιοχές για τις επόμενες τουλάχιστον 3 ημέρες.



    Γράφημα 2. Η προβλεπόμενη πορεία της τροπικής καταιγίδας "Θήτα" μέχρι την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020 (λευκό πλαίσιο).

  • #2
    Ο κυκλώνας Γιώτα, στο μέγιστο της καταστροφικής του ισχύος, απειλεί την Κεντρική Αμερική
    Το λεγόμενο μάτι του Γιώτα, κυκλώνα κατηγορίας 5, της υψηλότερης στην κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον, βρίσκεται «στα όρια της παραλίας του Χαλόβερ», χωριού που απέχει 41 χιλιόμετρα νότια της Μπίλουι.

    ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/11/2020 - 07:21
    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ






    Ο κυκλώνας Γιώτα, στο απόγειο της καταστροφικής του δύναμης, έφθασε πάνω από το έδαφος λίγο πριν από τις 19:00 χθες Δευτέρα (τοπική ώρα· σήμερα στις 03:00 ώρα Ελλάδας) στην κεντρική Αμερική, στο βόρειο τμήμα των ακτών της Νικαράγουας στην Καραϊβική Θάλασσα, ανακοίνωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μετεωρολογίας της χώρας.


    Το λεγόμενο μάτι του Γιώτα, κυκλώνα κατηγορίας 5, της υψηλότερης στην κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον, βρίσκεται «στα όρια της παραλίας του Χαλόβερ», χωριού που απέχει 41 χιλιόμετρα νότια της Μπίλουι, διευκρίνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Μανάγκουα ο Μάρσιο Βάκα, διευθυντής του Ινστιτούτου Μετεωρολογίας της Νικαράγουας (INETER).

    Ο Γιώτα ακολουθεί την ίδια τροχιά με τον κυκλώνα Ήτα, κατηγορίας 4, που προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές κι άφησε πίσω του πάνω από 200 νεκρούς πριν από δύο εβδομάδες.

    Το νέο ακραίο φαινόμενο φέρνει ανέμους μέγιστης ταχύτητας 260 χιλιομέτρων την ώρα κι αποτελεί «θανάσιμη απειλή» για την κεντρική Αμερική, προειδοποίησε το αμερικανικό εθνικό κέντρο κυκλώνων (NHC), που ανήκει στην εθνική μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ και έχει έδρα το Μαϊάμι.

    Ο κυκλώνας, ο 13ος που πλήττει φέτος την κεντρική Αμερική, απειλεί περιοχές της Ονδούρας και της Νικαράγουας με «καταρρακτώδεις βροχές», «εξαιρετικά σφοδρούς ανέμους» και «επικίνδυνες ανόδους του επιπέδου των υδάτων σε παραλιακές περιοχές», σύμφωνα με μετεωρολόγους του NHC.

    Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν προληπτικά από τα σπίτια τους στη Νικαράγουα, την Ονδούρα και τη Γουατεμάλα, που δεν έχουν ακόμη συνέλθει από το καταστροφικό πέρασμα του Ήτα, που όταν έφθανε στο έδαφος κατατασσόταν στην κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον.

    Οι αρχές στο Ελ Σαλβαδόρ κήρυξαν επίσης «κόκκινο» (μέγιστο) συναγερμό.

    Ο Ήτα άφησε άστεγους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και προκάλεσε τεράστιες ζημιές σε υποδομές. Επλήγησαν περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι, κατά επίσημες εκτιμήσεις.

    Οι καταρρακτώδεις βροχές του κυκλώνα Γιώτα θα πλήξουν περιοχές ήδη πληγείσες από πλημμύρες και κατολισθήσεις, όπου το έδαφος έχει ήδη κορεστεί ή διαβρωθεί από τις πρόσφατες βροχές.

    Οι αρχές στη Νικαράγουα έδωσαν εντολή σε πολλούς κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αλλά πολλοί αρνούνται να πάνε σε ήδη κορεσμένα καταφύγια λόγω του φόβου ότι θα προσβληθούν από τον νέο κορονοϊό.

    Σύμφωνα με τον Γκιγιέρμο Γκονσάλες, επικεφαλής της νικαραγουανής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών (SINAPRED), «κάπου 80.000 οικογένειες θα κινδυνεύσουν» και ήδη, απομακρύνονται από τις εστίες τους πληθυσμοί κοντά στα σύνορα με την Ονδούρα.

    Το NHC προβλέπει βροχοπτώσεις ως και 40 εκατοστών στην Ονδούρα, στη βόρεια Νικαράγουα, στη Γουατεμάλα και στο νότιο Μπελίζ, με τις κατακρημνίσεις να είναι ακόμη ισχυρότερες κατά τόπους και να εκτιμάται πως μπορεί να φθάσουν ακόμη και τα 76 εκατοστά. Ενδέχεται να προκαλέσουν «ξαφνικές πλημμύρες» μεγάλης έκτασης, «δυνητικά θανατηφόρες», καθώς και «κατολισθήσεις εδάφους», προειδοποιεί.

    Στην Ονδούρα, ενόψει πλημμυρών, αστυνομικοί και στρατιώτες απομάκρυναν αναγκαστικά την Κυριακή, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με ελικόπτερα και βάρκες, δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της κοιλάδας Σούλα, στα περίχωρα της Σαν Πέδρο Σούλα, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας.

    Η χώρα χτυπήθηκε σκληρά από τον κυκλώνα Ήτα και 40.000 άνθρωποι παραμένουν σε κέντρα υποδοχής πλημμυροπαθών.

    Οι αρχές μείωσε το επίπεδο του νερού στους ταμιευτήρες του μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού φράγματος της Ονδούρας, καθώς διατυπώθηκε η ανησυχία πως οι βροχές του κυκλώνα Γιώτα θα προκαλέσουν υπερχείλισή τους.

    Στη Γουατεμάλα, η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών κάλεσε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο βόρειο και στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

    Το γεγονός ότι το θαλασσινό νερό θερμαίνεται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής κάνει τους κυκλώνες πολύ ισχυρότερους ακόμη κι αφού φθάσουν πάνω από τη γη, τονίζουν επιστήμονες.

    Ως αυτό το στάδιο 30 τροπικές καταιγίδες — αριθμός ρεκόρ — έχουν καταγραφεί φέτος στην Καραϊβική Θάλασσα, στην κεντρική Αμερική και στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ.

    Αρχηγοί κρατών της κεντρικής Αμερικής, οι οποίοι προσάπτουν στις βιομηχανικές χώρες τις ευθύνες για την κλιματική αλλαγή, ζήτησαν από κοινού χθες Δευτέρα βοήθεια για την ανοικοδόμηση από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πηγή: https://www.skai.gr/news/environment...ntriki-ameriki
    Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook | @skaigr on Instagram

    Comment


    • #3

      Comment


      • #4
        Sentinel-6: Χαρτογραφώντας τον παγκόσμιο ωκεανό


        Σύνταξη άρθρου: Α. Σουμπασάκης, Σ. Ντάφης

        ΕΑΑ-Πεντέλη, Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

        Επιτυχής ήταν η εκτόξευση του δορυφόρου Sentinel-6 Michael Freilich από τη Βάση Πολεμικής Αεροπορίας Vandenberg στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020, 19:17 ώρα Ελλάδας. Ο Sentinel-6 είναι αποτέλεσμα κοινού ευρωπαϊκού και αμερικανικού σχεδιασμού και με αποστολή τη λήψη ακριβών μετρήσεων της αλλαγής της στάθμης της θάλασσας παγκοσμίως.

        Ο δορυφόρος αποτελεί μέρος του προγράμματος Παρατήρησης της Γης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus και μεταφέρει ένα υψoμετρικό ραντάρ για να χαρτογραφήσει την τοπογραφία της επιφάνειας της θάλασσας. Ο δορυφόρος θα παρέχει θεμελιώδη δεδομένα για την επιστήμη του κλίματος και τη χάραξη κλιματικών πολιτικών, συνεισφέροντας στην προστασία 600 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν σε ευάλωτες παράκτιες περιοχές. Θα παρέχει επίσης πληροφορίες σχεδόν σε πραγματικό χρόνο για θαλάσσιες και καιρικές προβλέψεις.



        Ο Sentinel-6 θα σαρώνει έως και το 95 τοις εκατό των ωκεανών του κόσμου κάθε δέκα ημέρες. Λαμβάνοντας συνεχείς μετρήσεις της επιφάνειας της θάλασσας και του ύψους των κυμάτων, καθώς και της ταχύτητας του ανέμου, ο δορυφόρος θα παρέχει επίσης ζωτικές πληροφορίες ασφάλειας για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες και μεταφορές.

        Ο δορυφόρος θα λειτουργεί παράλληλα με άλλους δορυφόρους της οικογένειας Sentinel στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος τηλεπισκόπησης Copernicus. Η αποστολή αποτελεί μια κοινή συνεργασία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος- ESA, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της EUMETSAT, της NASA και της NOAA, με την υποστήριξη της γαλλικής διαστημικής υπηρεσίας CNES.

        O δορυφόρος ονομάζεται Michael Freilich, τιμώντας τον ωκεανογράφο, πρώην Διευθυντή του τομέα της Επιστήμης της Γης της NASA και πρώην καθηγητή στο Oregon State University's College Michael Freilich (1954-2020).



        Πηγή: Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος- ESA (European Space Agency)

        Comment


        • #5
          https://www.youtube.com/watch?v=G3yN...ature=youtu.be

          Comment

          Working...
          X