Announcement

Collapse
No announcement yet.

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #61
    Originally posted by DIMITRISPAP View Post
    Ήταν τρομακτικό. Έχω υποστεί ζημιές σε δύο αυτοκίνητα , έχει σπάσει εντελώς το ηλιακό μου και έχω ζημιές σε παντζούρια και στον κήπο. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό πάνω από 3000 χιλιάδες. Ευτυχώς που δε γράφουν κάτι καταιγιδακιδες στο φόρουμ γιατί πραγματικά θα τους ευχομουν ολόψυχα να ζήσουν αυτό που έζησα εγώ και η οικογένεια μου απόψε μιας και τους αρέσουν οι χαλασμοι...
    καλη δυναμη φιλε Δημητρη.....εδω στο παλαιο Ηρακλειο πλατεια αγιου λουκα που πηγα μια βολτα δεν ειχε σπασει ουτε κλαδακι απο δενδρο.....ηταν πολυ τοπικο το φαινομενο δυστυχως....
    σε ολους αρεσει η βροχη και τα ηλεκτρικα....αλλα φυσικα πανω απο ολα η υγεια των ανθρωπων και σε καμια περιπτωση να μην υπαρχουν καταστροφες....να μην χανονται κοποι μιας ζωης....

    Comment


    • DIMITRISPAP
      DIMITRISPAP commented
      Editing a comment
      Μένω πλατεία ΜΠΟΜΠΟΤΙΝΟΥ. Δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Ένα πεύκο 80 ετών 20+ μέτρα ύψος με πλάτος 7-8 μέτρα τουλάχιστον μας πλάκωσε ολόκληρο. Το τραγικό της υπόθεσης είναι πως είναι του ιδιοκτήτη . Πέρσυ είχε σπάσει δύο αυτοκίνητα στο δρόμο μέρα μεσημέρι, από πτώση μεγάλου κλαδιού και δεσμεύτηκε να πάει στην πολεοδομία να κάνει αίτηση να το κόψουν. Παρά τις πιέσεις μου όλο αυτό το διάστημα δεν έκανε τίποτα και τώρα έχει την απαίτηση να πληρώσω όλες τις ζημιές εγώ που απλά νοικιάζω. Είμαστε διπλοκατοικια. Ήταν ανεμοστρόβιλος ξεκάθαρα το είδα με τα μάτια μου. Μου έχει φέρει στον κήπο τέντα από σπίτι που είναι στην άλλη πλευρά της πλατείας , ψησταριά με πετρογκαζ, το πατζουρι μου έσπασε από δοκάρι που δεν ξέρω από που ήρθε , τραπέζια καρέκλες βρηκα πάνω στα αυτοκίνητά μας εκτός από μεγάλα κλαδιά... βομβαρδισμός

  • #62
    Νέο Ηράκλειο: Ανεμοστρόβιλος ή έντονο καθοδικό ρεύμα;

    Σύνταξη/Επιμέλεια: Στ. Ντάφης, Στρ. Βουγιούκας, Κ. Λαγουβάρδος

    Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020, 20:00


    Λίγο πριν τις 06:00 το πρωί της Τρίτης 13 Οκτωβρίου 2020, ισχυρές καταιγίδες ξεκίνησαν να πλήττουν το λεκανοπέδιο της Αττικής κατά το πέρασμα ενός ψυχρού μετώπου με κίνηση ανατολικά-βορειοανατολικά. Το πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραψε ισχυρές ριπές ανέμων κατά τη διάρκεια των καταιγίδων σε όλο το λεκανοπέδιο.

    Στις 06:20 στο Νέο Ηράκλειο Αττικής εκδηλώθηκαν θυελλώδεις άνεμοι μικρής διάρκειας που δυστυχώς όμως η έντασή τους δεν καταγράφηκε λόγω έλλειψης μετεωρολογικού σταθμού στην ευρύτερη περιοχή. Η περιορισμένη έκταση των ζημιών και οι καταστροφές σε υποδομές βαρέως τύπου (π.χ. στύλοι οπλισμένοι με σκυρόδεμα, καμινάδες οροφών, αποκόλληση κεραμιδιών) δεν αποκλείουν την πιθανότητα εκδήλωσης ανεμοστρόβιλου ή την πολύ τοπική επίδραση έντονων καθοδικών ρευμάτων καταιγίδας στο Νέο Ηράκλειο. Μια πιο ενδελεχής ανάλυση των ζημιών τις επόμενες ημέρες θα βοηθήσει περισσότερο στην κατανόηση του φαινομένου.

    Έχουν εκδηλωθεί ανεμοστρόβιλοι στο παρελθόν στην Αττική;

    Αν και σπάνιο καιρικό φαινόμενο, ανεμοστρόβιλοι έχουν καταγραφεί αρκετές φορές στο παρελθόν στην Αττική, ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό του λεκανοπεδίου. Από το 2000 έχουμε καταγράψει περίπου 24 ανεμοστρόβιλους και υδροσίφωνες (Χάρτης), με τους δεύτερους να αποτελούν την πλειοψηφία των περιπτώσεων. Τον Οκτώβριο του 2015 ένας ανεμοστρόβιλος δημιουργήθηκε στο Ψυχικό και έπληξε επίσης το Μαρούσι και το Χαλάνδρι προκαλώντας υλικές ζημιές.


    2500 κεραυνοί και μεγάλα ύψη βροχής την Τρίτη 13/10


    Σύνταξη άρθρου: Ιωάννης Κωλέτσης, Κ. Λαγουβάρδος

    Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020, 18:30



    Το ψυχρό μέτωπο το οποίο διέσχισε τη χώρα μας από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 13/10, προκάλεσε ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της, με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής να καταγράφονται στα δυτικά και βορειοανατολικά, όπως αποτυπώνεται στον παρακάτω χάρτη. Χαρακτηριστικά, στο μετεωρολογικό σταθμό στο Δοξάτο Δράμας, κατεγράφησαν 71 mm. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, τα έξι μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 18:00 της Τετάρτης 13/10, εμφανίζονται στον ένθετο πίνακα του χάρτη, ο οποίος ακολουθεί.

    Το ψυχρό μέτωπο συνοδεύτηκε και από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, με το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, να καταγράφει περίπου 2500 κεραυνούς (κόκκινοι κύκλοι στο χάρτη), η πλειοψηφία των οποίων σημειώθηκε πάνω από την ξηρά.





    Χάρτης υψών βροχής από τα μεσάνυχτα έως τις 18:00 της Τρίτης 13/10, όπως καταγράφτηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr. Στον ένθετο πίνακα παρουσιάζονται τα έξι μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 18:00 της Τρίτης 13/10, ενώ με κόκκινους κύκλους επισημαίνονται οι κεραυνοί όπως καταγράφτηκαν από το δίκτυο ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.

    Comment


    • #63
      Εδώ η κακοκαιρία άφησε 63 χιλιοστά μέχρι 160mm/h η ραγδαιότητα. Η αλήθεια είναι πως ως καταιγιδάκιας θα ήθελα πολύ να ζήσω αυτό που έγινε στην Αττική, εννοείται με τα μέτρα προφύλαξης που μπορεί να πάρει κανείς προφανώς, και αυτό είναι το να μείνεις μέσα. Η καταιγίδα εφόσον είναι ισχυρή είναι το αγαπημένο μου καιρικό φαινόμενο προσωπικά. Τώρα αυτό στο Ηράκλειο δεν ξέρω αν ήταν ανεμοστρόβιλος ή όχι, αλλά για να είναι ισχυρό καθοδικό ρεύμα θα πρέπει νομίζω να ήταν μεγαλύτερης έκτασης. ωστόσο από την στιγμή που δεν ήμουν εκεί, σίγουρα δεν μπορώ να ξέρω.

      καλή δύναμη σε όσους έχουν υποστεί ζημιές, καθώς σίγουρα δεν είναι εύκολη εποχή μέσα στον κορωνοιό.

      Ανεμοστρόβιλο στην λάρισα που πέρασε μάλιστα από το σπίτι μου θυμάμαι όταν ήμουν πολύ μικρός.. καλοκαίρι ήταν και επειδή ήδη από τότε οι καταιγίδες ήταν ένα φαινόμενο που με ενθουσίαζε [από παράθυρο σε παράθυρο και βόλτες προς ταράτσα] ο μπαμπάς μου μου είπε κοίτα τον ουρανό. Ήταν απόγευμα. Στον λόγο της τιμής μου δεν θυμάμαι άλλη φορά κάτι παρόμοιο στην συνηθισμένη από καταιγίδες Λάρισα.
      Ο ουρανός μαύρος, κατράμι όμως, και πριν ξεκινήσει η ισχυρότατη βροχή και το χαλάζι πέρασε ανεμοστρόβιλος από πάνω μας. θυμάμαι που είχαν κοπεί τα δέντρα από τον αέρα, μιλάμε για τρομακτικό θέαμα το οποίο ήταν μέσα στην ημέρα και το έβλεπες σε όλη του την ισχύ. Ευτυχώς όμως δεν πάθαμε ζημιές, τα αυτοκίνητα βρίσκονται κάτω από το σπίτι στην ουσία και μόνο από κάτι συντρίμμια που πετούσαν απέκτησαν γρατσουνιές. Έχω δει και άλλες φορές ανεμοστρόβιλους ή υδροσίφουνες, αλλά όλα είναι αρκετά παλιά που δεν είχα κανένα μέσο να τα βγάλω φωτογραφία δυστυχώς.

      Στα Μεσάγκαλα είχα ξυπνήσει νωρίς ένα πρωινό και είχε 2-3 υδροσίφουνες στην σειρά, μικρής έντασης, σαν λεπτές προβοσκίδες. πραγματικά δεν θα την ξεχάσω ποτέ εκείνη την ημέρα.
      Last edited by [weathermaniac]; 14/10/2020, 02:03 AM.
      Το φθινόπωρο τελείωσε πριν καν αρχίσει. Οπότε ο στόχος για τον χειμώνα είναι ένας φυσιολογικός χειμώνας. [χαιρέτα μας τον πλάτανο δηλαδή:croc:]
      Έσπασε η 6ετία χωρίς 30ποντο. Να ξαναμηδενίσουμε?

      Comment


      • #64
        Τώρα είδα τις εικόνες. ου φαίνεται δύσκολο να ήταν microburst. Οι ζημιές σε ένταση έχουν πολύ μεγάλη διασπορά σε πολύ μικρή περιοχή. και μάλιστα δεν θα μπορούσε τίποτα από το έδαφος να βρεθεί ψηλά, καθώς το microburst είναι ένα ισχυρό καθοδικό ρεύμα, που σημαίνει ότι λειτουργεί όπως μια βρύση που ανοίγει. Ο άνεμος όταν πέφτει χτυπάει το έδαφος και κατευθύνεται προς σε όλες τις κατευθύνσεις από μέσα προς τα έξω, ενώ από ανεμοστρόβιλος από έξω προς τα μέσα με ταυτόχρονα ανοδική πορεία.
        Πρόκειται για κάποιον ανεμοστρόβιλο λογικά της κλίμακας F1-F2 κατά πάσα πιθανότητα. Το πλάτος του ανεμοστρόβιλου δεν δείχνει πάντα την ισχύ του. Γενικά μιλώντας, έχουν υπάρξει ανεμοστρόβιλοι με διάμετρο 2 χιλιόμετρα και να είναι F2 και ανεμοστρόβιλοι με διάμετρο 100 μέτρα και κατηγορίας F5.
        Last edited by [weathermaniac]; 14/10/2020, 06:15 PM.
        Το φθινόπωρο τελείωσε πριν καν αρχίσει. Οπότε ο στόχος για τον χειμώνα είναι ένας φυσιολογικός χειμώνας. [χαιρέτα μας τον πλάτανο δηλαδή:croc:]
        Έσπασε η 6ετία χωρίς 30ποντο. Να ξαναμηδενίσουμε?

        Comment


        • #65
          Click image for larger version

Name:	panorama (1).jpg
Views:	460
Size:	59.6 KB
ID:	218

          Comment


          • #66
            Ακόμα επουλωνουμε πληγές. Απίστευτα πράγματα. Τρέμω στην ιδέα τι θα γινόταν αν εσκαγε μιάμιση ώρα αργότερα. Η πλατεία ΜΠΟΜΠΟΤΙΝΟΥ είναι πλέον μια άλλη πλατεία. Δεκάδες δέντρα σπασμένα, αυτοκίνητα σπασμένα που περιμένουν ακόμα γερανό , ηλιακοί θερμοσίφωνες σπασμένοι . Στον κήπο μου έπεσε βαρέλι από ηλιακό παράπλευρης πολυκατοικίας , ψησταριά μαζί με το πετρογκαζ παρακαλώ, τεράστια κλαδιά δέντρων , δύο τέντες από απέναντι πολυκατοικία ,και πόσα άλλα μικροαντικείμενα. Ας κόψουν κάποιοι τις αηδιες. Και να μη το έβλεπα με τα μάτια μου , αυτό το πράγμα ήταν ανεμοστρόβιλος κατηγορίας 1 ίσως και δύο .
            ομοιος ομοιω αει πελαζει

            Comment


            • #67
              Πάντα ζημιές γίνονται σε ανεμοστροβιλους ή δυνατούς αέρηδες, όπως και με τις πλημμύρες και τους παγετους.
              Το τι θέλει ο καθένας όμως δεν θα το καθορίσει αυτός αλλά ο καιρός.
              Και εμένα με ενοχλεί όταν θέλει κάποιος χιόνια κι παγετό τέλος Μαρτίου ή Απρίλιο
              αλλά δεν θα το κάνει επειδή το θέλει κάποιος.
              Κι έτσι ας επιθυμεί ο καθένας ότι θέλει, δεν χαλιέμαι τελικά .
              Μετά βέβαια όλοι στενοχωριομαστε με τις ζημιές που παθαίνουν οι συνάνθρωποι μας.
              Γιώργος Ξηρολίβαδο Βεροιας 1217μ
              http://penteli.meteo.gr/stations/palaioskilitsi/
              https://app.weathercloud.net/#4090166966

              Comment


              • #68
                7,8 το πρωί η πεδιάδα της Ημαθίας.
                Γιώργος Ξηρολίβαδο Βεροιας 1217μ
                http://penteli.meteo.gr/stations/palaioskilitsi/
                https://app.weathercloud.net/#4090166966

                Comment


                • #69
                  Ο ανεμοστρόβιλος του Νέου Ηρακλείου αποκαλύπτεται

                  Σύνταξη/Επιμέλεια: Στρ. Βουγιούκας, Στ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος

                  Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020, 14:00


                  Οπτικό υλικό που έρχεται στη δημοσιότητα από τις ισχυρές καταιγίδες που εκδηλώθηκαν στο λεκανοπέδιο της Αττικής τα ξημερώματα της Τρίτης 13/10, αποκαλύπτουν ότι το Νέο Ηράκλειο επλήγη από ανεμοστρόβιλο. Μάλιστα, στιγμιότυπα μετεωρολογικών καμερών ενδεχομένως αποτυπώνουν την παρουσία και δεύτερου ανεμοστρόβιλου.

                  Τα στιγμιότυπα που ακολουθούν προέρχονται από βίντεο (με προσανατολισμό προς Γαλάτσι) που κατέγραψε με το κινητό του ο Θανάσης Ζ., κάτοικος του Νέου Ηρακλείου, λίγο μετά τις 06:01. Τη συγκεκριμένη ώρα ο ανεμοστρόβιλος προσέγγιζε την περιοχή του Ηρακλείου, έχοντας πρώτα περάσει από το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου και την Καλογρέζα, όπως προκύπτει και από τις ζημιές που έχουν προκληθεί.

                  Στην εικόνα αριστερά φαίνεται ξεκάθαρα η χοάνη του ανεμοστρόβιλου με σκούρο χρώμα, ενώ στην εικόνα δεξιά διακρίνονται τόσο η χοάνη, όσο και λάμψεις από υπέργεια δίκτυα ηλεκτροδότησης.



                  Παράλληλα, στο meteo.gr επεξεργαστήκαμε τις καταγραφές των μετεωρολογικών καμερών που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στην Πεντέλη. Στην εικόνα που ακολουθεί, παρά τη χαμηλή ανάλυση που προκύπτει λόγω της επεξεργασίας και της απόστασης, διακρίνεται η χοάνη του ανεμοστρόβιλου στις 06:01 στην περιοχή του Γαλατσίου, ενώ πιο αριστερά (ανατολικότερα) στην εικόνα ενδέχεται να υπάρχει και δεύτερος ανεμοστρόβιλος. Τα δυο σημεία τονίζονται με βέλη.

                  • Έχουν εκδηλωθεί ανεμοστρόβιλοι στο παρελθόν στην Αττική;

                  Αν και σπάνιο καιρικό φαινόμενο, ανεμοστρόβιλοι έχουν καταγραφεί αρκετές φορές στο παρελθόν στην Αττική, ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό του λεκανοπεδίου. Από το 2000 έως σήμερα έχουμε καταγράψει περίπου 25 ανεμοστρόβιλους και υδροσίφωνες, όπως φαίνεται στον ακόλουθο χάρτη, με τους δεύτερους να αποτελούν την πλειοψηφία των περιπτώσεων. Τον Οκτώβριο του 2015, ανεμοστρόβιλος δημιουργήθηκε στο Ψυχικό και έπληξε επίσης το Μαρούσι και το Χαλάνδρι προκαλώντας υλικές ζημιές.



                  Ευχαριστούμε πολύ τον Γιάννη Δραβίλα https://weatherathens.blogspot.com/ για την παροχή του υλικού και τις χρήσιμες πληροφορίες.


                  Comment


                  • #70
                    Πραγματικά απίστευτα τα βίντεο, και επίσης η παραπάνω λήψη η καλύτερη δυνατή, και είσαι αρκετά κοντά για να απαθανατίσεις το φαινόμενο, χωρίς όμως να κινδυνεύεις. Τρομερό. Εδώ στα Γιάννενα βάλαμε ακόμα 55 χιλιοστά το τελευταίο 24ωρο, όμως το πανηγύρι τελειώνει εδώ και για εμάς πλέον...
                    Το φθινόπωρο τελείωσε πριν καν αρχίσει. Οπότε ο στόχος για τον χειμώνα είναι ένας φυσιολογικός χειμώνας. [χαιρέτα μας τον πλάτανο δηλαδή:croc:]
                    Έσπασε η 6ετία χωρίς 30ποντο. Να ξαναμηδενίσουμε?

                    Comment


                    • #71
                      καλημερα σε ολα τα παιδια και καλο ΣΚ.....αρκετη συννεφια σημερα στην Αττικη με λιγες τοπικες βροχες....αργοτερα φαινεται να βελτιωση......πολυ νερο στα ΒΑ της χωρας οπου εχουμε και ισχυρες καταιγιδες.....

                      Comment


                      • #72
                        η τριτη φωτογραφια ειναι η ταρατσα του σπιτιου που μενω (πλατεια μπομποτινου) ,διπλοκατοικιας. οι δυο πρωτες απο πλατεια μπομποτινου επισης.ακομα και σημερα μαζευουμε πασης φυσεως σκουπιδια και επουλωνουμε πληγες. η ζημια χωρια των ατυοκινητων που ευτυχως ειχαμε καλυψη για φυσικες καταστροφες , ξεπερνουν τα 3000 ευρω.το αυτοκινητο της γυναικας μου γλυτωσε με ζημια 1000 ευρω , του γειτονα που ηταν ακριβως πισω μου 4000 ευρω του οποιου το μηχανακι επισης εχει ζημια 400 ευρω. τον ηπιαμε καλα και πραγματικα απορουσα μεχρι που βγηκαν πως καποιοι επιστημονες ειχαν αμφιβολια αν ηταν ανεμοστροβιλος η κατι αλλο...
                        στα του καιρου μετα τις 6 το απογευμα η τ πεφτει αρκετα ικανοποιητικα αποψε και να δουμε αν πιασουμε κανενα 15αρι το πρωι....
                        Attached Files
                        ομοιος ομοιω αει πελαζει

                        Comment


                        • #73
                          καλη εβδομαδα σε ολους......λιγη συννεφια μονο ειχαμε σημερα στην Αττικη....με την Τ τωρα εδω στο Ηρακλειο στους 20 βαθμους και την υγρασια στο 53%......γυρω στο 25.5 η μεγιστη Τ κυριως στα νοτιοδυτικα τμηματα του νομου.....αυριο περιμενουμε καποιοες τοπικες βροχες αλλα και βορειο ρευμα που στα ανατολικα θα φτανει και τα 6 μποφορ.....οτι ερθει καλο ειναι....

                          Comment


                          • #74
                            καλησπερα σε ολα τα παιδια ειτε κρυωνουν ειτε οχι......στην Αττικη σημερα καθαρα φθινοπωρινη ημερα με συννεφια κατα τοπους....λιγες τοπικες βροχες μονο στα υπερβορεια και στα ανατολικα παρακτεια τμηματα......αντιθετα η γειτονικη Ευβοια εγραψε σε αρκετους σταθμους αρκετα χιλιοστα.....στους 16 βαθμους τωρα η Τ στο Π.Ηρακλειο....καταιγιδες τωρα δυτικα της Κρητης που συμφωνα με τις προβλεψεις θα δει αρκετα νερα τις επομενες ημερες.........

                            Comment


                            • #75
                              καταιγιδες στην Δυτικη Κρητη.......Αττικη ξανασυννεφιασε αλλα δεν νομιζω να υπαρχει ελπιδα.....εκτος απο την Δυτικη Ελλαδα αρκετη συννεφια τωρα σε ολο τον ηπειρωτικο κορμο και την Πελοπονησσο.....φαινεται να βγαινουν αληθινες οι προβλεψεις για την Κρητη που απο τα 30αρια επιτελους θα δει φθινοπωρο...αρκετα νερα φαινεται να βλεπουν και οι νοτιες Κυκλαδες....

                              Comment

                              Working...
                              X