Announcement

Collapse
No announcement yet.

Αποτίμηση κακοκαιρίας "Ελπίδα" 22-25/01/2022

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Αποτίμηση κακοκαιρίας "Ελπίδα" 22-25/01/2022

    Ελπίζω να είστε όλοι καλά και να αντιμετωπίσατε καθόλου, ή λίγα, προβλήματα.
    Έτσι είναι οι δυνατοί χιονιάδες σε μπανανίες.
    Από την άλλη,
    όλοι οι χιονιάδες είναι μοναδικοί και κάθε περιοχή επηρεάζεται, συνήθως, διαφορετικά κάθε φορά.
    Για την περιοχή μου, στην οποία έχω ζήσει τον χιονιά του 2004 και όλους τους χιονιάδες από το 2010 και μετά,
    μπορώ να πω ότι 1ος είναι ο χιονιάς του 2004, 2ος η "Μήδεια", 3ος ο "Τηλέμαχος".
    Η χιονόστρωση της τωρινής κακοκαιρίας (40-50 cm), προς το παρόν, δείχνει να είναι παρόμοια με αυτή της 5-6/1/2015 και με αυτή της 29/12/2016,
    οι οποίες ήταν και οι δύο χιονοκαταιγίδες.
    Καλή συνέχεια σε όλους.
    Last edited by diko; 25/01/2022, 06:10 PM.

  • #2
    Νεα ερυθραια. Περίπου 40 με 50 και εδω. Σαφώς καλύτερη απο Μήδεια. Εξάλλου τωρα εχω κλειστό και παγωμένο δρόμο. Ουτε νερά ουτε τιποτα. Εκπληκτικη η χιονοθύελλα χθες. Και για αρκετές ωρες. Δεν το συγκρίνω με 2002 και 2004.. μου εκανε εντύπωση μονο το μικρο μέγεθος των νιφάδων και επισης οτι οτι έπεφτε έπιανε...
    2002!

    Comment


    • #3
      Μακάρι να είναι όλοι οι άνθρωποι καλά, ειδικά αυτοί που εγκλωβίστηκαν στου δρόμους και τους άφησαν στο έλεος του θεού, αφού Κράτος γιοκ. Τώρα όσον αφορά την "Ελπίδα", ήταν κάτι διαφορετικό από άλλους χιονιάδες, μου θύμισε λίγο το 2004 σε χαρακτηριστικά, αλλά τότε είχε μπει πιο επιθετικά η ψυχρή μπάλλα και φυσικά είχαμε άλλες συγκλίσεις κτλ. Άνοιξη έμενα τότε και είχα κοντά στο μέτρο. Από θερμοκρασίες η "Ελπίδα" ήταν σούπερ, από υετό μας τα χάλασε λίγο εδώ στα ΚαπανδριτοΑγιοστεφανΑνοιξ κτλ. και συμφωνώ με τον diko όσον αφορά την κατάταξη που αναφέρει παραπάνω, εκτός ότι θα έβαζα τον Τηλέμαχο μετά την Ελπίδα για το δικό μου μέρος και φυσικά ως πρώτο χιονιά βάζω το 91 και ακολουθεί το 2002, αυτά είναι ρεκόρ που δν σπάνε εύκολα..

      Comment


      • #4
        Άνω Πέυκη 25 cm μέσο όρο στο δρόμο, Κηφισιά χαμηλά προς ΚΑΤ γύρω στα 30-35 μέσο όρο, πάλι στο δρόμο. Σε σημεία στο ΚΑΤ μέτρησα και 40 ενώ σε ένα και μοναδικό αυτοκίνητο είδα κοντά στα 45-50 cm.

        Comment


        • #5
          Εδώ μετά από μια πιο ψύχραιμη κ αντικειμενική μάτια η Ελπίδα είναι νομίζω για την Ηλιούπολη από θέμα χιονόστρωσης το νούμερο δύο μετά το 2002 με την 3ημερη διάρκεια.

          Όμως αν αναλογιστεί κανείς τις όχι ιδιαίτερα πολλές ώρες χιονόπτωσης ( κάτω από 20) σε συνδυασμό με τους σχεδόν 40 πόντους στο δρόμο πρέπει να είναι ο χιονιάς με τον μεγαλύτερο Ρυθμό χιονόστρωσης μετά το 2000!! Στη δε ταράτσα μου το χιόνι φτάνει 5 πόντους πάνω από το γόνατο!! ( Είμαι 1.80)

          Είχαμε χιονοκαταιγιδα κάτι που είχα να το δω από τον περίεργο χιόνια της 30/12/16 με -5,5 στα 850. Αλλά φέτος πολύ πιο έντονη βέβαια.

          Ενώ είναι η 2η συνεχόμενη χιονόστρωση μετά το περσινό και νομίζω ότι αυτό είναι κ ένα δίδαγμα ότι η στατιστική δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πάντα σαν "προγνωστικο" εργαλείο και να θεοποιείται. Αν θέλετε και την εκτίμηση μου μπορεί να πάμε και για 2η χιονόστρωση μέσα στο ίδιο έτος πράγμα που θα διαλύσει οποιαδήποτε στατιστική εκτίμηση για φέτος.

          Ένας παράγοντας που μας απαγόρευσε την εκτίναξη στη χιονόστρωση ( θα μου πείτε πόσο ακόμα και πέρσυ και φέτος είναι οι Τ στα 850. Τελικά με όχι κάτω από -10 ( -8,5 με -9,5) τα πράγματα για μας άνω των 150μ είναι καλά αλλά οριακά καλά λιγο να ανέβει η Τ και αρχίζει το λιώσιμο. Ενώ για τους παρακάτω είναι συνήθως ανεπαρκεις αυτές οι Τ και παίζουν με ραγδαιοτητες κ άλλους παράγοντες για κάτι καλό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Άλιμος που πήγε καλά λόγω ραγδαίας χιονόπτωσης και ο Πειραιάς που έμεινε στο σχεδόν 0!

          Μας εύχομαι καλή συνέχεια αφού ο χειμώνας ακόμα έχει δρόμο κ μπορεί να κρύβει κ άλλες ευχάριστες εκπλήξεις
          Last edited by icestorm; 25/01/2022, 06:58 PM.
          Οξυγόνο μου το κρύο έμπνευσή μου η συννεφιά χιόνι τ' όνειρό μου!...Παναγιώτης

          Comment


          • #6
            Originally posted by panos erythrea View Post
            Νεα ερυθραια. Περίπου 40 με 50 και εδω. Σαφώς καλύτερη απο Μήδεια. Εξάλλου τωρα εχω κλειστό και παγωμένο δρόμο. Ουτε νερά ουτε τιποτα. Εκπληκτικη η χιονοθύελλα χθες. Και για αρκετές ωρες. Δεν το συγκρίνω με 2002 και 2004.. μου εκανε εντύπωση μονο το μικρο μέγεθος των νιφάδων και επισης οτι οτι έπεφτε έπιανε...
            Και εμενα μου εκανε εντυπωση και με τετοια υποστηριξη στα 500 δεν το περιμενα, αλλα σιγουρα εχει να κανει και με τις συγκλισεις, με τον λιγοτερο υετο εδω κτλ, διοτι στα ανατολικα απ'ότι ειδα μια χαρα νιφαδαρες εριχνε! Συμφωνω για τις θερμοκρασιες, σου δινει την εντυπωση οτι θα λιωσει σε 2 εβδομαδες.

            Comment


            • diko
              diko commented
              Editing a comment
              Θυμάμαι την απίστευτη βραδιά της Τσικνοπέμπτης του 2004 που έπεφτε ψιλό σαν πυκνή ομίχλη. Πούδρα. Και έβαλε πάνω από 1 μέτρο.

            • Alexallaround
              Alexallaround commented
              Editing a comment
              Ναι ναι, ηταν λες και ειχαν ριξει ναπαλμ χιονιου! Τοτε απ'ότι ειχα διαβασει η ψυχρη μαζα κατεβηκε τρεχοντας απο τα βορεια και μολις εισηλθε στην Ελλαδα φρεναρε.. μαλλον θα σκεφτηκε "οπα, εδω ειμαστε". Τεσπα να σου πω κατι, πιστευω οτι αυτη η δεκαετια μας επιφυλασσει και αλλες ιστορικες καταβασεις. Για φετος πιστευω τελος, εκτος αν ερθει καμια Μηδεια νο2 στα μεσα Φλεβαρη.

          • #7
            εδώ άγιο στέφανο καθαρά σαν ποσότητα χιονιού ήταν λίγο κατώτερη η ελπίδα από τη μήδεια. παρόλα αυτά μου άρεσε πολύ περισσότερο τώρα με την ελπίδα καθώς είχαμε χιονικαταιγίδες πολλές ώρες με αστραπόβροντα και εννοείται πολύ μεγαλύτερη ραγδαιότητα. δεν έχει και τόσο σημασία προφανώς πολύ χιόνι στρωμένο είχαμε και στις 2 κακοκαιρίες που είναι ιστορικές. νικητής από ότι είδα πρεπει να είναι αγια παρασκευή-γέρακα-ζωγράφου - Ηλιούπολη, άνω γλυφάδα. ίσως για τις συγκεκριμένες περιοχές να μιλάμε για νούμενο 1 χιονιά πολλών δεκαετιών.
            Και στη Μήδεια το σημαντικότερο ήταν ότι το χιόνι ελιωσε σε χρόνο ρεκόρ ειδικά στο κέντρο. Τώρα έχει κρατήσει αρκετά και θα κρατήσει μιας και δεν αναμένεται καμία τρελή άνοδος.

            Btw έχει κάποιος τη ραδιοβόληση σήμερα και χθές απο περιέργεια να δούμε πόσο επιασε τελικά και αν είχαμε όντως -40 και κάτω όπως έβλεπαν τα μοντέλα;
            Last edited by Alex017; 25/01/2022, 07:00 PM.

            Comment


            • #8
              https://m.facebook.com/story.php?sto...45&ref=m_notif
              καμερα στον ευξεινο 420m τις ημερες με ενδιαφερον μονο http://dionisos.pblogs.gr/

              Comment


              • Alexallaround
                Alexallaround commented
                Editing a comment
                Γιαννη καλησπερα, δεν ανοιγει το λινκ

            • #9
              Προσωπικα, ενιωσα πως το 2022 ηρθε για να εκδικηθει τους προηγουμενους χιονιαδες στην περιοχη μου και να μας κανει να ελπισουμε οτι θα εχουμε ενα νεο 2004. Δεν ξεπερασε το 2004, ουτε διηρκεσε οσο αυτο, αλλα ξεπερασε ολες τις ενδιαμεσες κακοκαιριες σε ποντους (max 50εκ). Επισης, ειχε και σαφως διαφορετικα χαρακτηριστικα, τα οποια ηταν απο ομορφα εως τρομακτικα!
              Η αισθηση του να κανεις βουτια σε ενα παχυ στρωμα φρεσκου χιονου ειναι μοναδικη! Χαιρομαι ιδιαιτερα που η Ελπιδα μου εδωσε αυτην την ευκαιρια!

              Comment


              • #10
                Και για Χαλανδρι ηταν απο τους ιστορικότερους χιονιαδες θεωρω. Σιγουρα ξεπερασε τον περσινο και του '08.Για '02 και '04 δεν ξερω γιατι ημουν μικρός τότε

                Comment


                • #11
                  θα μιλησω για την περιοχη νεα ιωνια-νεο ηρακλειο πανω κατω στα ιδια ειμαστε με λιγο παραπανω χιονι βεβαιως στο παλαιο ηρακλειο. τα κριτηρια για ενα χιονια για εμενα ειναι
                  α. ποσοτητα χιονιου (αθροιστικα οσο διαρκει η εισβολη) β.ψυχος γ.διαρκεια χιονοπτωσεων .δ.ενταση χιονοπτωσεων . ε.πυκνοτητα χιονοπτωσεων ζ.στοιχειο εκπληξης στο nowcast
                  Ελπίδα λοιπόν συγκριση με χιονιαδες δεκαετιας 2000 -τηλεχαμο και μηδεια.
                  Α-- 3
                  Β-- 4
                  Γ--5
                  Δ--3
                  Ε--5
                  Ζ--4.
                  Αρα μια δυνατη κακοκαιρια , με διαρκεια εντονων χιονοπτωσεων απο 12-9 ,αρα 9 λιγοτερες ωρες απο μηδεια , με το μεγαλυτερο στρωσιμο της δεκαετιας , με ψυχος ετσι και ετσι αφου χθες το βραδυ ελιωνε το χιονι με 2 βαθμους και 90 % υγρασια , σε πυκνοτητα για την περιοχη μου θεωρω αξεπεραστη τη μπουκα παρασκευη 04/01/2002 ωρα 4 το απογευμα , ηταν κατι το οποιο δεν το εχω ξαναδει στην περιοχη και ισως στη ζωη μου.με πετυχε στο δρομο να περπαταω κια φοβηθηκα , ορατοτητα μηδεν κατι νιφαδες απιστευτου μεγεθους. τελος η εκπληξη της κυριακης μεσημερι μεχρι βραδυ στον ιδιο χιονια ηταν ενα τεραστιο καζο της εμυ και θυμαμαι τον κολυδα sto mega να δικαιολογει τα αδικαιολογητα.
                  Εν κατακλειδι ο πρωτος back to back χιονιας του νεου αιωνα.τρεις εκανε τον προηγουμενο.αρα ο επομενος απο ενα ευρος μεταξυ 16 εως 50 ετων χονδρικα για λεκανοπεδιο παντα αλλα σε αυτο κραταω εντονη επιφυλαξη ως προς την κλιματικη αλλαγη. Υπερθεματιζω την αποψη του δασκαλου για εντονη μεσημβρινοτητα ωμεγα blocking , για πιο συχνα ακραια φαινομενα κυριως ως προς το κομματι των καυσωνων.
                  ΥΓ για πειραια και δυτικα προαστια η ελπιδα ηταν φολα ολκης
                  ομοιος ομοιω αει πελαζει

                  Comment


                  • #12
                    https://youtube.com/shorts/K3KzFr-qcp4?feature=share
                    ΧΘες κατά τις 4 στη Νέα Ερυθραία. Συνθήκες white out.

                    Comment


                    • #13
                      Εγώ τώρα τι να σχολιάσω σε αυτό το θέμα με την φόλα που φάγαμε οι νοτιο-δυτικοί. Οι περιοχές όπως Ηλιούπολη Ζωγράφου Αμπελόκηποι ίσως είδαν ιστορικό χιόνι. Αυτό που δεν ξέρω πως να βρω είναι πόσο τελικά φτάσαμε -8.5 -9;;; Μου φαίνεται πολύ περίεργο που δεν μπορούσε με τπτ να το στρώσει. Επίσης δεν ξέρω αν έχουμε παιδιά από Χαλκίδα ή Εύβοια που φαινόταν ότι πήγε για τρελα πράγματα και νομίζω ότι δεν έκανε τελικά κάτι ιστορικό.

                      Comment


                      • #14
                        Για εμένα εδώ η Ελπίδα ξεπέρασε τη Μήδεια σιγουρα, όπως και το 2004, τώρα σε ενταση ξεπέρασε το 2008 όχι σε ποσότητα, για το 2002 είναι η πρώτη κακοκαιρία που θυμάμαι έντονα, οπότε δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικος, και χωρίς να έχω στοιχεία πιστεύω ότι το 2002 δεν το ξεπερνάει τίποτα!

                        ΥΓ κάτι ψελιζουν τα μοντέλα για το μελλον!

                        Comment


                        • #15
                          Μια αποτίμηση-σύγκριση της Ελπίδας με τους Αττικούς χιονιάδες των 00s από τον Ζιακόπουλο https://ziakopoulos.blogspot.com/202...2004-2008.html

                          Comment

                          Working...
                          X